Gyermek pszichológiai tanácsadás

Gyermektanácsadás során a gyermek életkori sajátosságait figyelembe véve alkalmazunk különféle pszichológiai eszközöket, mint például rajzok, játékok, relaxációs gyakorlatok, asszociációs kártyák. Ezek segítségével megismerhetővé válnak a gyermek gondolatai, érzelmi mintázatai, esetleges nehézségei, félelmei, elakadásai.

Kisgyermekkorban gyakran felmerülő problémák lehetnek például a beilleszkedési nehézségek, indulatkezelési problémák, szorongások és félelmek, a dackorszak kezelésének nehézségei, esetleg valamilyen krízis a családban. Későbbi életkorban pedig megjelenhetnek az iskolai teljesítménnyel kapcsolatos nehézségek, a tanulási motiváció csökkenése, önértékeléssel kapcsolatos problémák. A serdülőkor időszaka is kihívásokkal teli, ebben az időszakban pedig a serdülő már nem is avatja be a szüleit élete minden történésébe – ez pedig gyakran megijesztheti, elbizonytalaníthatja a szülőket.  Fontos azonban, hogy egy nehézség esetén mindig a lehető leghamarabb avatkozzunk be, ellenkező esetben a probléma mélyülhet, súlyosbodhat, újabbak adódhatnak hozzá. Ennek megfelelően pedig a feltárása és megoldása is sokkal összetettebb, hosszabb folyamat – és sokkal nehezebb a gyermek számára is.

Gyermek tanácsadást 3 éves kortól a középiskolai tanulmányok befejezéséig végzünk központunkban.

Szülőkonzultáció

Mivel a gyermek a felmerülő nehézségeit még csak szülei segítségével képes megoldani, leküzdeni, így nagyon fontos, hogy a szülő átlássa és értse, hogy mi zajlik a gyermekben, így megfelelő módon tudja segíteni őt.  Ennek érdekében a gyerekekkel történő tanácsadási folyamatot megelőzően és a folyamat során is szükségesek és hasznosak a szülőkonzultációs alkalmak.  

Ezen alkalmak gyakorisága függ egyrészt a probléma jellegétől, illetve a gyermek életkorától is. A konzultációk fő célja az, hogy a szülő maga találja meg a megoldásokat a felmerülő helyzetek és nehézségek kezelésére, miközben jó és kompetens szülőnek érzi magát.

 

Tanácsadó központunkban 3 éves kortól tudunk gyermekeket fogadni, ennél fiatalabbak esetén szülőkonzultációval tudjuk támogatni a szülőket.

 

Bejelentkezés

Tomor-Libor Zsanett

Pszichológus

Sántha Judit 2021. Minden jog fenntartva.

Sántha Judit 2021. Minden jog fenntartva.