Tomor-Libor Zsanett

"Lehet a gyermekeket könyvből nevelni, de minden gyermekhez más könyv kell."

Mérei Ferenc

Tomor-Libor Zsanett

Tomor – Libor Zsanett vagyok, a Pázmány Péter Katolikus egyetemen szereztem meg pszichológus diplomámat 2017-ben. Egyetemi tanulmányaimmal párhuzamosan A Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesületnél mélyítettem tudásomat: korábban autogén tréninget, jelenleg szimbólumterápiát tanulok. Emellett folyamatosan bővítem tudásom és eszköztáram egyéb szakmai továbbképzéseken.
Eddigi szakmai pályafutásom során főként iskolapszichológusként, fejlesztő központban és családsegítő intézményben segítettem a hozzám forduló gyermekeket és felnőtteket.

Munkámra jellemző a rendszerszemlélet, vagyis úgy gondolom, hogy a gyermek és a család többi tagja egymás működésmódját kölcsönösen befolyásolja. Ennek megfelelően azokban a helyzetekben tudok valóban segíteni a gyerekekkel való munka során, amikor a szülő aktív részese a folyamatnak. Ezáltal nyílik lehetőség arra, hogy feltérképezzük és számba vegyük azokat a lehetőségeket, erőforrásokat a család életében, melyek segítségével boldogabb, kiegyensúlyozottabb gyerekkora lehet a kicsiknek, illetve a család megfelelőbben tud funkcionálni, a szülők kompetensnek érezhetik magukat szülői szerepükben.

 

Miben segíthetek gyermekek és serdülők esetén?

 • indulatkezelési problémák
 • beilleszkedési problémák
 • szorongás, stresszkezelés
 • válás a családban, családi konfliktusok
 • serdülőkori „bandázás”, titkolózás a szülők előtt
 • pályaválasztás
 • tanulási nehézségek, korábbinál rosszabb teljesítmény
 • önismeret fejlesztése
 • óvodás korban: dackorszak nehézségei, szobatisztasággal kapcsolatos kérdések, gyermek viselkedésének hirtelen megváltozása, kistestvér érkezése

 

A gyermek – és serdülő pszichológiai tanácsadást minden esetben a szülővel történő konzultáció előzi meg!

Gyermekekkel történő munkám hitvallását talán Mérei Ferenc soraival tudnám leginkább összefoglalni:

„Lehet a gyermekeket könyvből nevelni, de minden gyermekhez más könyv kell.”

 

A gyermekkort elhagyva természetesen minden további életszakasznak megvannak a maga kihívásai, nehézségei.  A tartósabban jelentkező levertség, fáradtság, szomorúság, sok veszekedés, magányosság érzés mind azt jelezheti, hogy ideje segítséget kérnünk. Nem minden esetben szükséges azonban valamilyen negatív „tünet”: sok esetben az önismereti igény, karrierváltás, vagy éppen például valamilyen nagyon pozitív, de érzelmileg kihívást jelentő esemény következtében (mint például egy gyermek születése) határozza el magát valaki.

Rogers azt vallotta, hogy minden ember rendelkezik a megfelelő erővel és képességekkel ahhoz, hogy problémáira megoldást találjon, teljes életet éljen.  Ebben segíti egy biztonságos, megfelelő környezet. A pszichológus legfőbb feladata ennek a környezetnek a megteremtése. Ehhez pedig empátia, a kliens feltétel nélküli elfogadása, valamint hitelesség szükséges.

 

Alkalmazott módszereim között nagy hangsúlyt kapnak továbbá a különféle relaxációs és imaginációs gyakorlatok. Meggyőződésem, hogy ezek nem csak hatékony eszközök, hanem terápiás hatásuk is kimagasló mind gyermek, mind pedig felnőtt korban. Az autogén tréning során a cél annak megtanulása, hogy hogyan tudjuk tudatosan ellazítani a testünket, ezáltal enyhíteni a szorongást és az ehhez kapcsolódó testi – lelki tüneteket.

Életünket átszővik a szimbólumok, melyek sajátos, egyedi jelentést hordoznak számunkra. Vizsgálatukkal rengeteget tudhatunk meg önmagunkról. Olyan helyzetekben is jó eredmények érhetők el általuk, amikor szavakkal nehezen megfogható a probléma, elakadás, nehezen mutatkozik megoldás.

 

Miben segíthetek felnőtteknek?

 • életvezetési és párkapcsolati nehézségek
 • stresszkezelés, szorongás
 • konfliktuskezelési képességek
 • kiégéssel, karrierrel kapcsolatos nehézségek
 • gyermeknevelési nehézségek
 • önismeret fejlesztése

Érdeklődés esetén forduljon hozzám bizalommal alábbi elérhetőségek egyikén:

Elérhetőség

Sántha Judit 2021. Minden jog fenntartva.

Sántha Judit 2021. Minden jog fenntartva.